23 Ekim 2013

Deprem riskli bölgede ya da riskli binada yaşıyor olabilirsiniz!

Özellikle 1999 yılında yaşanan üzücü iki büyük depremin ardından, en çok tartışılan şey İstanbul’un taşıdığı tehlike potansiyeliydi. Bu konuda hem kısa vadede hem de uzun vadede ciddi adımlar atıldı. Kentsel dönüşüm projeleri de bu adımların en önemli kısımlarından biridir. Hem çevresel etkisi hem de deprem riskine karşı yeniden yapılandırma, sağlamlaştırma ve hatta gerekirse yeniden inşa etme çalışmaları çerçevesinde önemli kararlar alındı ve uygulamaya koyuldu.
Bu anlamda aklınıza şu gelebilir: “Yaşadığım yer küçük bir yerleşim birimi, böyle bir riskle karşı karşıyaysam ne yapmam gerekir?”
Yaşadığınız yerin küçüklüğü veya büyüklüğü hiç önemli değil; Türkiye’nin pek çok yerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilmiş kurumlar mevcut. Bu kurumlara giderek deprem risk raporu almak gerekmekte. Bina deprem riskli çıkarsa işte o zaman süreç başlar. Bu konuda yola çıktığınız kentsel dönüşm firması da sizi yönlendirecektir.
Binanın yeniden yapılmasına karar verilmiş ise, inşaat firması ile yapılacak anlaşmaya göre isterseniz arsa payından verilebilir, isterseniz de kentsel dönüşüm kredisi alınabilir. Kentsel dönüşüm kredisi bakanlık destekli olduğu için %0.40 gibi çok düşük faizle verilmektedir. Ve vadeleri 120 aya kadar uzayabilmektedir.

2 yorum:

  1. gayet faydalı bir yazı olmuş sevgili öznur.biz baktırdık binada sorun yok şükür ama fay hatta üstündeymişiz:(

    YanıtlaSil
  2. Rabbim deprem felaketinden hepimizi korusun ama önlem almakta fayda var tabiki...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...