24 Temmuz 2013

Deprem risk tespiti ve kentsel dönüşüm çalışmaları



Deprem risk tespiti ve kentsel dönüşüm çalışmaları


Kentsel dönüşüm sürecinde özellikle riskli bölgelerde pek çok bina için deprem risk tespiti yapılmakta. Deprem risk tesiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş firmalara dilekçe ile başvurmak gerekli. Başvuru sonrasında binaladan örnekler alan teknik ekip binaların bir bakıma röntegenini çekmekte.

Binaların deprem riski analiz edilirken her kattan beton parçaları alınmakta ve laboratuvarda kalitesi ölçülmekte. Ayrıca zemine yerleştirilen birtakım cihazlarla zeminin sağlam olup olmadığı da araştırılmakta. Binaların demirleri de röntgen sistemi ile test edilmekte. Böylece demirlerin sağlam ya da paslı olup olmadığı tespit edilmekte.

Şuana kadar yapılan pek çok teknik inceleme sonucunda riskli bölgelerde bulunan pek çok binanın depreme karşı dayanıksız olduğu ortaya çıkmş durumda. Binaların kimisi ekonomik anlamda ömrünü doldurmuş olmasından, kimisi de beton kalitesi ve kullanılan malzemeler açısından riskli olduğu ortaya çıkmıştır. Bu riskli binaların artık kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yerine sağlam ve daha modern yaşam alanları yapılması kaçınılmazdır.

Kentsel dönüşüm vatandaşa maddi anlamda ciddi bir yük getirdiğinden devlet bu konuda anlaşma sağladığı bankalardan vatandaşa çok uygun şartlarda kentsel dönüşüm kredisi alma imkanı vermektedir. Yine vergi ve harçlardan da muafiyet bu yasadan yararlananlar için geçerlidir.


4 yorum:

  1. Çok yararlı bir yazı olmuş.. emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. Bencede birçok insan nereye nasıl başvuracağını bilmiyo.... insanları birazda olsa bilgilendirebildiysem ne mutlu bana...

    YanıtlaSil
  3. Kısa ve öz biçimde konuyu özetlemişsiniz.
    Bilgilendirici bir yazı...

    YanıtlaSil
  4. 3 yıl önce yaptırmıştık bizde.ama başvuru aşaması karmaşık olmuştu.bu anlamda güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli, güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...