Ben bu köfteyi çok seviyorum ama; bu köfteyi minik minik ne yapacak kadar zamanım ne de sabrım var açıkçası, sağolsun arkadaşım sık sık yapar ve benide çağırır ayrıca da çok güzel yapar. Bu defada arkadaşımın yaptığı bu köfteyi sizlerle paylaşmak için aşama aşama fotoğrafladım. Ben gittiğimde köfteler haşlanmış beklediği için bu aşamadan başlayabiliyorum.
Öncelikle yarma biraz tuz ve ılık suyla yoğrularak hamur elde edilir, daha sonra bu hamurlar resimdeki gibi küçük küçük sıkılır. Sıkma işi bittikten sonra tencerede makarna gibi haşlanarak pişirilir.
Bu arada sosu hazırlanır yaptığınız köfteye göre sıvı yağ, domates salçası,biber salçası birkaç diş küçük doğranmış sarımsak ve istenilen baharatlar konularak salçanın çiğ kokusu gidene kadar yaklaşık beş dakika pişirilir.
Hemen yarma konusuna açıklık getireyim. Malatya'da yarma denilen köftelik bulgurdan daha küçük ve biraz unlu bir bulgurdur. Yani bulguru elinize aldığınızda elinizin unlandığını görürsünüz. Eğer yarmanız yoksa iki bardak ince köftelik bulgura yarım bardak un ve tuz ilave ederek ılık su ile yoğurun.
Sosla köfteler birbirine karıştırılır ve bir limonun suyu eklenir.
Sıra geldi yeşilliklere önceden doğranmış soğan,maydonoz, marul eklenir,
ve iyice karıştırılır....
Buyrun bir tabakta sizlere ayırdım afiyet olsun.
Tarif özürlü ben inşallah anlatabilmişimdir.
Malatya'da sadece bu köfte hamuru ile yapılan yüzlerce değişik tarif var yani bulgurla yapılan köfteler konusunda çok zengin bir mutfağa sahibiz. İnşallah ara ara bu tarifleri yaptıkça paylaşacam.